Az ismeretlen Albánia


Albánia körutazás

Republika e Shqipërisë


A Sasok fiának leszármazottai - így tartják magukról a hegyek, kultúrájuk és társadalmi berendezkedésük miatt a világtól oly sokáig elzárt albánok.
Albánia háromnegyedét hegységek alkotják, kontrasztban a majd 200 km hosszú tengerparttal, az Adria- és Jón-tenger vizével.
Csodálatos növényvilágában az európai fauna 30%-a megtalálható.
Európa talán legfiatalabb lakosságú országa - hiszen a népesség több mint 40%-a 29 év alatti- csak nemrég nyitott a turizmus felé és máris nagy léptekben igyekszik behozni lemaradását.

Hogy mi teszi színessé, érdekessé?
Déli temperamentum és hegyvidéki zordság, alig ismert szokások titokzatosságot adnak az országnak.
Férfiként élő nők - önként vállalt, családfenntartó szerep miatt házasságról, női mivoltukról lemondók, akik még most is fellelhetők távoli falvakban - nagyon különös világába csöppenünk.
Több százezer bunker áll ma is, jó néhányuk turista látványosság és itt született Teréz Anya, mármint Skopjéban, ami akkoriban albán terület volt és persze ki ne ismerné Skanderbeg nevét, aki Albánia nemzeti hőseként vonult be a történelembe.
 

 
Manapság Albánia remek úticél nyaraláshoz, körutazáshoz, hiszen épül -szépül, nyitottabb emberek és modern szállodák várják a látogatókat.
Tirana, a főváros és egyben az ország legnagyobb települése, ahol sokszínű programokat találunk a kiállításoktól az operáig, a filmektől a színházig.
Ugyanígy pezseg az élet az utcákon, nincs hiány kávézókban, bárokban , szórakozóhelyekben.

Berat, az egykori bizánci városka távol-keleti díjat is nyert a legszebb európai városok szavazásában.
Az országnak van kavicsos, homokos tengerpartja, kis szigetei, nyüzsgő üdülővárosai és eldugott öblei. Kristálytiszta víz, friss tengeri ételek, baklava, helyi bor és mindez igen kedvező árakon még elérhető.
Az Albán Riviéra fővárosa Saranda, ahonnan könnyedén eljuthatunk Butrinti régészeti területére, ellátogathatunk a helyi piacra és felsétálhatunk a Lekurski kastélyhoz, hogy onnan csodáljuk meg a tengerparti öböl kápráztató panorámáját.

lbánia egyénileg is elérhető, de tekintve az utak állapotára, a hegyvidéki vezetés nehézségeire, a legjobb választás egy profi idegenvezetővel, csoportosan utazni és a gondtalan kikapcsolódás kényelmét élvezni.
Ahhoz, hogy egy 8 napos utazás alatt az összes fő látványosságot megnézzük, érdemesebb Tiranába repülővel utazni, hiszen közvetlen összeköttetés van Budapesttel és így az utazás idő alig másfél óra.
Ott aztán elindulva Tiranából végigjárjuk a látványásságokat, átutazva hegyi hágókon egészen le a tengerpartra, hogy a sok élményt ott pihenjük ki.